Örömszerzés online könyv folyamatosan megújuló szöveggel és fotókkal e-mail oromszerzes1@gmail.com
Educatio – prevencio fotó – Örömszerzés

Educatio – prevencio fotó

                                                

  1. Várd meg míg felteszi a kérdést. Hány éves korban az szinte teljesen mindegy. Fogja látni, ahogy nő a pocakod és ez úgyis felkelti majd az érdeklődését.

  2. Tudd meg, hogy Ő mit gondol erről.

  3. Tényeket mondj és ne a gólyamesét, meg a bibe – porzó….. stb.

  4. Ha már eddig eljutottál, nagyot léptél a felvilágosítás területén, a többi kérdésre a válasz már nem lesz olyan nehéz, ha követed a leírtakat.

  5. Néhány gondolatban összegyűjtöttem azokat a lehetséges kérdéseket, megválaszolva, melyet a Te gyermeked is kérdezhet, amikor itt az ideje.

Előszó helyett.

Tisztelem a hagyományokat, népi mondákat, szokásokat, de nagyon szeretném, ha ezzel lezárulna egy korszak és a XXI. század embere, a ma felnövekvő generáció, már nem a fentebb említett félrevezető mesével „etetné” gyermekét a születendő testvére érkezéséről. Az 1987 – ben megjelent könyvem dátuma, az akkori gondolkodásmód, hűen tükrözi, hogy ez az anyag miért nem kerülhetett be akkor, a könyv anyagába. Még ma is vannak olyanok, akik fejcsóválva olvassák ezeket a sorokat. Bízom abban, hogy minden, ami az ember természetes lényéhez kapcsolódik, felülírja a ködösítést, félrevezető, diszharmonikus gondolkodást.

Húgom születése előtt hat éves múltam néhány hónappal. Nagyszüleim biztattak, hogy álljak ki az udvar közepére és hangos szóval énekeljem, vagy kiabáljam:

Gólya, gólya, vaslapát, hozzál nekem kisbabát,

veszek neki szép ruhát, kimosom a pelenkát,

ha nem hozol, megbánod, nem leszek a barátod.

Szüleim már másképpen gondolkodtak és szóltak, hogy jó, jó most már hagyjam abba, mert nemsokára megszületik a kistestvérem (néhány hét múlva elmesélték, hogyan született meg a testvérem, szinte pontról pontra, ahogy lentebb ezt leírom). Akkoriban a bába (a bába szülést segítő és a gyermekágyas asszonyt és újszülöttet ápoló nő volt) segítségével szülhettek otthon az édesanyák, így láttuk meg a napvilágot a három testvéremmel együtt.

Szeretném megjegyezni se gólya, se fecske, még csak madár sem repült az udvarunk felett, amikor torkom szakadtából ordítottam a fenti szöveget. Megjegyzem, hideg novemberi nap volt. Kétszeresen is félre lettem vezetve. Hol van olyankor gólya, no meg mi köze van a vaslapátnak az egészhez maximum annyi, hogy rímel. Ha visszaemlékszem rá, nagyon csalódott voltam és szomorú. Másnap azért megvigasztaltak, mert éjszaka megszületett a húgom.

Egy emberi élet megjelenését mikortól számítjuk?

Filozófusok, bölcsészek és természettudósok „ízekre” szedték az emberi létezés szó jelentését, szinte minden vonatkozásban. Bölcs megállapításuk szerint egy filozófiai fogalom. Tehát minden létezik, amiről tudomásunk van, mások a konkrét fizikai jelen időben való történést értik létezésnek. Egyszerű józan gondolkodást figyelembe véve először is tisztázni kell, hogy miről beszélünk.

  1. egy emberi élet megjelenéséről

  2. időintervallum, amiben a létezés megjelenését megállapítjuk

  3. az emberi létezés megjelenésének pontos helyét kell tisztáznunk

Az emberi létezés filozófiai fogalmát nyugodtan tegyük félre, ha a fentiek tisztáztuk, mert a fő kérdés úgy is az, hogy mikortól számítjuk az emberi élet megjelenését. Erre pedig van egy szép magyar szó, a fogantatás pillanatától, vagyis amikor a petesejt és az ondósejt egyetlen sejtté egyesül. Hála a Teremtőnek a többin már nem kell filóznunk, elindult egy emberi élet megjelenése, fejlődése. Én innen számolom egy emberi élet megjelenését, hiszen tisztázva van a három fő kérdés. A tudomány gondoskodott róla, hogy egészen a megszületésig, megismerjük a fejlődési szakaszokat.

Néhány gondolat, grafika, emlékeztetőül felnőtteknek „ismétlés a tudás anyja”.

A spermák elindulnak a petevezeték felé, az ő léptékükkel is számolva hosszú az út, kb. 15-17 cm, ha a hüvely utolsó harmadától mérjük. A gyorsabb spermiumok egy perc alatt kb. 3-4 -5 mm-t tesznek meg. Ez azt jelenti kb. 45-65 perc alatt teszik meg ezt az utat amíg elér a petesejthez, a többi kb. feleannyi idővel igyekszik a randira. A nagy kérdés tehát az, hogy mennyi idő múlva történhet meg a megtermékenyítés.

Függ a spermák gyorsaságától és hogy a petesejt hol tart. Minimális időt számolva 10-15 perc múlva is bekövetkezhet a megtermékenyítés, de lehet 24 -30 óra közötti időpont is. A spermák számára a petevezeték biztonságos hely, ha már idáig eljutottak. Számuk azért jócskán megfogyatkozott, már csak néhány száz várja a „nagy találkozást” abból a 40-60 millióból, mikor még útnak indultak. A többi elhalt vagy célt tévesztett. A petesejtet egy burok veszi körül, annak falát „döngetik” a spermiumok, de csak egy juthat be rajta. A győztes spermium behatolása után a petesejt külső rétegének kémiai változása, minden további behatolást megakadályoz.

A behatolót azonnal „leszerelik” azon nyomban elveszti farkát. Spermium megduzzad és egy kis magot képez, ami egyesül a petesejt magjával. A megtermékenyítés akkor teljes, ha a spermium magjának 23 kromoszómája egyesül a petesejt magjának 23 kromoszómájával. Így egy 46 kromoszómaszámú új sejt keletkezik, és elkezd osztódni. A születendő gyermek nemét genetikusan az X és az Y kromoszóma határozza meg. A nők normális érett petesejtjei mindig egy X kromoszómát tartalmaznak, míg a férfiak spermiumai vagy X vagy Y nemi kromoszómát hordoznak. Tehát uraim, rajtunk áll vagy bukik a megszületendő gyermek neme. XY képlet jön létre fiú, XX képlet eredményeként genetikusan, lány születésére számíthatunk. Ezek szerint nálad is nálam is minden rendben volt, mert ezeket a sorokat most olvasod, amit én megírtam, tehát mi győztünk!

                            A megtermékenyített petesejt további fejlődése, egyszerűen bemutatva.

                                                                                             szedercsíra (morula)

                                                  bélcsíra

                          hólyagcsíra (blasztula)

A hólyagcsíra falát alkotó sejtek rétege egy ponton betűrődik ezt úgy kell elképzelni mintha egy lazán felfújt léggömbbe belenyomjuk az öklünket. Ezt a folyamatot nevezzük bélcsíra képződésnek, amelynek során bélcsíra (gasztrula) keletkezik. A bélcsíra, mely kb. egy hetes vándorlás után beágyazódik a méh nyálkahártyájába, beágyazódásnak (nidáció) nevezzük.

Ezek után ez a sejt az első hónapban csírává (embrió) fejlődik mely kb. 5-6 mm hosszú és az áldott állapot kilencedik hónapjában egy gyönyörű gyermek érkezik a családodba. Egy újabb kihívás, de már egy másik fejezet.

Lentebb lesz egy egyszerűbb rajz, javaslom a gyermekeddel együtt rajzoljátok le, jó elfoglaltság lesz. Nem kell hozzá nagy művészet, hogy lerajzold gyermekednek és elmondd röviden azt a csodát, ami a fogantatás pillanatától a megszületésig történik.

A kérdések és válaszok előtt néhány alapgondolat.

Ha azt mondjuk, hogy a baba az anyu hasában növekszik, így már helytelen. A gyermekek tudatában a hasunk az a rész, ahová az étel és az ital kerül. Ne zavarjuk meg ezzel az félrevezető válasszal. Hidd el nem nagy kihívás számára, ha megismer néhány új szót.

Helyes, ha így mondjuk, anyaméh az anyuci pocijának egy bizonyos részén belül van, ahol a baba fejlődik kilenc hónapon át, majd megszületik. Mutassunk rá arra a pontra, így vizuális elképzelése is lesz, hogy hol van a kistestvére.

Az apa spermája helyett ne mondjunk magot, hiszen sok gyermek az almamagra asszociálhat, vagy bármilyen más gyümölcs magjára.

Nevezzük nevén, sperma. Ne gondold azt, ha mást mondasz, mint például apa sejtjei vagy szerelemnedvei az jobb megoldás, hiszen az ugyanolyan ismeretlen számára mint a sperma szó. Így legalább később nem kell korrigálnod a sperma szót. Határozott légy, nem kell a gyereknek érezni, hogy esetleg kellemetlenek ezek a kérdések neked, (hidd el csak neked tűnik annak) mert azt hiheti, hogy ez szégyenletes, holott a világ legtermészetesebb dolga.

Készülj fel a következő kérdésre Hogyan kerül oda a kisbaba?

Már régen elavult, ezt ne válaszold – Apu szeretetet adott anyunak és ezáltal „létrejött” egy kisbaba az anyuci hasában. Vagy, anyu és apu annyira szeretik egymást, hogy a szeretetükből egy kisbaba „jön létre”, stb. stb.

Sokan megpróbálják, hasonlítani valamihez, példának okáért a spermát, “olyan mint az ebihal” Szerinted, három – öt éves gyerekből hányan láttak már igazi ebihalat. Még ha netán, látott is volna ebihalat, nagyon megzavarod ezzel a gyermeked reális gondolkodását. Megmerem kockáztatni, hogy még a felnőttek között is van olyan, aki még életében nem látott igazi ebihalat. Nem tartom helyesnek az összehasonlítást bármilyen téma is legyen ezen a területen.

Az ember egy olyan csodálatos teremtmény a maga valóságában, hogy nem hasonlítható össze semmilyen más földi teremtménnyel. Rajzfilm szereplőit se hozd fel példaként, mert azok figuráival még nagyobb zűrzavart okozhatsz a gyermek fejében. Inkább fogj egy papírt és egy ceruzát, nem kell rajzművésznek lenned, hogy lerajzolj egy spermát és egy petesejtet. Azok találkozását és osztódását egyszerű vonalakkal tudod ábrázolni. Hidd el meg fogja érteni, ezt az egyszerű rajzot – hiszen nem is olyan régen dicsekedtél, hogy milyen ügyesen kezeli gyermeked a TV irányítót az okostelefonodat, videójátékokat, még az autó márkákat is kapásból felismeri.

Bármi mást mondasz, később talán furcsán fog rád nézni, ha megtudja az igazságot. – Anyu, apu nem ezt mondta, – ha netán a kis barátjával erről beszélgetnek és őt már beavatták, felvilágosultabb ezekről a kérdésekről, csalódottan, vesztesként kerülhet ki gyermeked egy beszélgetés során. Élete végéig rossz élményként fog rá emlékezni. Szexuálpszichológiai fejlődésének első lépcsőfoka lehet ez a pillanat.

A következő kérdésre is felkészülhetszhogyan kerül oda apu spermája, hogy találkozzon anyu petesejtjével? Ennél a kérdésnél sokan leblokkolnak, mármint ami a választ illeti. Ha eddig nem köntörfalaztál, akkor most már ne tedd. A válasz egyszerű, de kulcsfontosságú.

– A felnőttek, mint például anyu, apu, amikor szerelmeskednek, anyu puncija és apu kukija olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy anya petesejtje találkozik apa spermájával, összeölelkeznek, egybeolvadnak és azután együtt növekednek anya méhében, mert szeretnénk, ha lenne még egy kisbabánk és neked kistestvéred, akit nagyon fogsz szeretni és együtt tudtok majd játszani.

Ha ezekre a kérdésekre válaszoltál a többi kérdés már nem lehet akadály, mert bizony záporozni fognak.

Mint például Mit csinál odabent a kisbaba? Egy a lényeg, bár mit is kérdez, minden válaszodban nyugtasd meg a gyermeket, hogy az anya pocijában, vagyis az anyaméhben, nagyon jó helyen van, és ott nagyon jól érzi magát, úgy mit, ahogy te is jól érezted magad.

Válaszok: – Cumizza az ujját, most éppen alszik, hallja a hangunkat, tedd ide a kezed és érezni fogod ahogy mocorog, stb. Szorongásra utaló kérdésekben, mindig meg kell nyugtatni.


Sötét van a hasadban, nem fél? Nincs sötét, de azt még ő nem is látja, mert csukva van a szeme, nem is fél mert én mindig itt vagyok vele, úgy ahogy veled is itt voltam.

Bennem is nőhet kisbaba? A lánygyermek biztosan felteszi a kérdéstA válasz legyen egyszerű és határozott – ilyen pici lányoknak még nem lehet babájuk, de később, ha felnőtt leszel mint én, neked is lehet kisbabád.

A fiúgyermeknek még annyit lehet mondani Ha felnőtt leszel mint apa, akkor neked is lesz egy feleséged, akit nagyon fogsz szeretni és ő is téged és ahogy az előbb elmondtam a te spermád is fog találkozni a feleséged petesejtjével és kilenc hónap múlva, nektek is megszületik a kisbabátok.

Hogyan jön ki a hasadból a kisbaba?

Ha eddig eljutottál és őszintén elmondtad az előzőeket, most már nem beszélhetsz félre.

Nem kijön, kibújik, kicsúszik, van erre egy szép magyar szó, megszületik.

Elmegyek a kórházba és a doktorbácsi segítségével, mert ő vigyáz ránk, megszületik a testvéred. Egy pár napot alszol és ha megszületett, bejöhetsz majd meglátogatni és látni fogod a kistestvéred és utána nemsokára hazavisszük. Példának okáért: addig apu, vagy a nagyi fog rád vigyázni.

Négy, öt, hat, hét, éves gyermek biztosan rá fog kérdezni – hogyan születik meg a kisbaba? Van egy nyílás, rés, lyuk, az anyu testén, amelyen keresztül a baba előbújik, kiveszi a doktorbácsi, általában ezt szokták mondani. Nem jó válasz, ez már legyen a múlté. Kivétel a császármetszés, ha akarod ezt is elmondhatod, de jobb, ha erről később beszéltek (kb.10 év felett). Miért is ? felvágták az anya hasát, biztos vérzett stb. A vágás, vér, fájdalomként jelenik meg a tudatában, ettől egyenlőre kíméljük meg.

Lány és a fiúgyermekeknél is, ebben a korban biztosan a tudatukban van a nemi szervük, még ha punci, illetve kuki fogalomként is. Nagyon fontos, hogy természetességgel kezeld, bármilyen szituáció adódik. Példának okáért fürdés közben, igenis tudatosítani kell a gyermekkel, hogy az a kuki, illetve a lányoknál a punci. Az ő testrésze, mint a fülecskéje, kezecskéje stb. Ha netán  megmerevedne a kuki, mert miért ne, teljesen természetes, ne próbáld megszégyeníteni olyan szavakkal, hogy fúj, dugjuk gyorsan el, ne mutogasd stb. mert ő azt fogja hinni, hogy ez egy nagyon szégyenletes dolog.

Természetesen fel kell hívni a figyelmét, hogy idegeneknek nem illik mutogatni és ne is mutogassa. A kisgyermekkori pszichoszexuális fejlődésnek egyik, talán a legelső “lépcsőfoka”. Segítsd fel ezen a lépcsőn, hogy pontosan tudja melyik nemhez tartozik, erősítsd meg a szexuális identitását, egész életében végigkísérheti ez a felismerés, szüksége lesz rá.

Vissza a kérdéshez.

Egyszerűen és érthetően a tudomására kell hozni, hogy a lányok, amikor felnőttek lesznek, úgy mint az anyu a kisbaba a puncijukon keresztül fog megszületni, mert az összeköttetésben van az anya méhével, ahol eddig fejlődött, növekedett a kis testvéred. Te is így születtél, én is, apa is és minden ember a földön.

Illusztrációk: Pereszlényi Zoltán & pixabay

Tisztelt Olvasó! Lehet, hogy ez így elsőre ”durvának” tűnik amit leírtam, de hidd el a gyermekednek bármilyen mesével állsz elő, az igazságra való ráébredéskor, nehezebb lesz megmagyarázni, hogy miért ködösítettél. Mi felnőttek hihetjük azt, hogy ez, meg az a mese majd jó lesz, “hagyjuk meg kisgyereknek, neki ezt még nem kell tudni” stb. szokták mondani. Ha igazából átgondoljuk, neki mindegy, hogy milyen szavakat használunk, hiszen neki ezek a kifejezések ismeretlenek (apa szerelemnedvei, sejtjei. stb.), ezek a szavak csak a mi füleinknek csengenek jól, pontosabban a prűdségünket leplezi. Ha ezekre a kérdésekre válaszoltál a nehezén már túl vagy, mert ennek többszörösét kérdezhetik majd. Bízom abban, hogy azokra már rutinosan fogsz válaszolni. Mindezektől függetlenül, senkinek nem szeretném megváltoztatni a gyermekéhez kapcsolódó szeretetét, féltő gondoskodását. A fent leírtak, csak egy javaslat.

                                                                                                                                                      Tisztelettel: Pereszlényi Zoltán

                                                                                                                                                      e-mail: oromszerzes1@gmail.com

             ——————————————————————————————————————-

                                                    Ne csak jó anya legyél, hanem jó feleség is.

Illusztrációk:pixabay

Mit értek ez alatt? Nagyon egyszerű a válasz. Ha a szexuális vágyad korábban sem volt szikrázó, azaz kötelességből „tartottad oda” nagy durranást ne várj a folytatástól. Mielőtt úgy döntenél, hogy inkább lemondasz róla, mint felébreszted , néhány dolgot azért figyelembe kell venned. Tudat alatt ne szüntesd meg, mert akkor valóban nehéz lesz felébreszteni. A vágy hiánya esetén át kell tekintened az eddigi szexuális életed minden részletét.

Néhány pont.

Tudnod kell a vágy minden emberben ott van, egy jókor érkező impulzus (külső vagy belső késztetés) felébresztheti.

Jogod van a szexualitásoddal élni úgy, hogy boldog és harmonikus legyen a párkapcsolatod.

Soha ne legyen kötelesség.

Család az első ebben igazad van, de egy boldogtalan ember nem tudja élete végéig eljátszani a „boldog anya szerepét”, mert azzal átversz, mindenkit magad körül.

A szexuális vágy hiánya vakvágányra tereli az életed „lyukas lesz és hézagos” hiába foltozgatod, hosszú ideig a kapcsolatodat nem tudod fenntartani.

Elsőként meg kell vizsgálnod a szexuális életed „hajnalát”, milyen impulzusok értek abban az időszakban. Netalán erőszakos partner, sok zavaró külső körülmény: szülők, anyós – após effektus, munkahelyi problémák, stb.

Egy dolgot tarts szem előtt, ne zárkózz be, gondolataidat engedd szabadjára, soha ne erőltesd a szeretkezés, de vágy nélkül se szeretkezz, mert még a végén bedumálod magadnak, hogy sorozatosan megerőszakol a párod.

Terelődjön az életed minden részlete a bizalom, a megértés, bensőségességes kapcsolat, önbizalom visszanyerése, no meg a szeretet irányába. Az nagyon szép dolog, hogy mindent feláldozol a családod érdekében és mindenkit szeretsz, de magadról sem szabad megfeledkezni, légy néha egy kicsit önző. Hidd el „megsimogatja a lelked”. Teremtsd meg a családban azt az íratlan szabályt, hogy amikor elvonulsz/elvonultok a szobádba, senki ne “törje rád/rátok az ajtót. A szabály rád/rátok is érvényes.   A siker nem maradhat el, a libidód „magától bekopog a hálószobádba”.

                                                                                                                                         Tisztelettel: Pereszlényi Zoltán

error: Védett tartalom!