Örömszerzés online könyv folyamatosan megújuló szöveggel és fotókkal e-mail oromszerzes1@gmail.com
MENZESZNAPTÁR – Örömszerzés

MENZESZNAPTÁR

T öltsd le ingyen a Menzesznaptár teljes anyagát. A Menzesznaptár egy lehetőség, egy lehetséges megoldás, egy információ, nem kimondottan egy ajánlat amivel, megállapítható az ovuláció (peteérés). A Menzesznaptárban leírt módszert, mindenki csak saját felelősségére vállalja és alkalmazza.
A Menzesznaptár dokumentumának anyagát ingyenesen, kizárólag magánszemélyek tölthetik le, akinek segíthet a családtervezésben, illetve a biológiai fogamzásgátlásban.
Az ingyenes használat, csak a magyar nyelvű letöltésre, másolásra érvényes! Más nyelvre való fordítás és felhasználás esetén, vegye fel a kapcsolatot a szerzővel!
Védett szellemi termék, amely szerzői jogvédelem alatt áll. Nem másolható, nem átalakítható. Az öt kontroll önvizsgálat elemei, külön, külön sem használhatók fel, mert szakmailag félrevezető és nem kap értékelhető eredményt a felhasználó. Nyomtatásban, illetve honlapokon való megjelenés esetében, vegye fel a kapcsolatot a szerzővel!
Protected by intellectual property that is subject to copyright.
The free use, copying valid only in Hungarian!
In the case of the use of other languages, please contact the author!
Kérdéseiteket az  oromszerzes1@gmail.com e-mailre elküldhetik.

Továbbá várom azon programozók jelentkezését, akik a Menzesznaptár anyagából telefonos applikáció tud készíteni.

NAPTÁR LETÖLTÉSE
Leírás a grafikon kitöltéséhez

Példa a grafikon kitöltéséhez

                                                                                          

                                                                                               Előszó helyett.

Ebben a koncepcióban összeállított naptármódszer, hazánkban 1990 – ben először, majd 2007-ben másodszor, 2010-ben harmadszor, 2016-ban ezen a honlapon került a nagy nyilvánosság elé, de az alapgondolat már korábban, 1977-ben megszületett, amit a családom tervezésénél alkalmaztunk 100 % -os eredménnyel. Hazánkban, külföldön sikeres utat járt be. Öt alapvető módszert egybevetve, egyszerű önvizsgálat alapján nagy valószínűséggel megállapíthatjuk a peteérés idejét. Az öt kontroll koncepciózusa ismertté vált hazánkban és külföldön is. Mentoraim, lektoraim: Dr. Hirschler Imre (szülésznőgyógyász, kórházi főorvos, orvostörténész, szakíró), Prof. Dr. Czeizel Endre (magyar orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora). A Menzesznaptár ötletének szakmai részét egyeztetve a mentoraimmal, a tervszerű és következetes eljárás által értékelhető eredményt, az egyedien kidolgozott grafikonra feljegyezve, megközelítő pontossággal megállapítható az ovuláció ideje, az érett petesejt megjelenése. Egyedülállónak, a családtervezésben nagy segítséget nyújtó gyakorlati alkalmazását tekintve, rendkívül hasznosnak és fontosnak ítélték meg mentoraim, lektoraim a Menzesznaptár elterjedését és használatát. Javaslatukra magánkiadásban az akkori lehetőseimet figyelembe véve, kisebb példányszámban, térítésmentesen terjesztettem. (30.000 db-os példányszám). (Egyik szomszédos országunk 100.000 db-os példányszámban jelentette meg Prof. MUDr. Michal Valent DrSc. ajánlásával 1991.)

A félreértések elkerülése érdekében, nyilvánosságra hozom, a Denmark Copenhagen ENTRE NOUS The Europen Family Planning Magazine No: 14/15 june. 1990. számában megjelent rövid kis cikket, ami a világ sok országában megjelent akkoriban.

Sajnálattal tapasztalom, hogy az interneten mások, kis változtatásokkal részleteket kiemelve, egy esetleg kettő kontrollt használva, megjegyzem pontatlanul, publikálják. Mint szokták mondani egy kontroll nem kontroll, kettő kontroll félkontroll, három kontroll egy kontroll. A Menzesznaptárban jelen esetben öt kontroll kombinációjával, még pontosabb eredményhez juthatunk a ovuláció    (peteérés) megállapításában.

A Menzesznaptár egy lehetőség, egy lehetséges megoldás, egy információ, nem kimondottan egy ajánlat amivel, megállapítható az ovuláció (peteérés). A Menzesznaptárban leírt módszert, mindenki csak saját felelősségére vállalja és alkalmazza.

A Menzesznaptár dokumentumának anyagát ingyenesen, kizárólag magánszemélyek tölthetik le, akinek segíthet a családtervezésben, illetve a biológiai fogamzásgátlásban.

Az ingyenes használat, csak a magyar nyelvű letöltésre, másolásra érvényes! Más nyelvre való fordítás és felhasználás esetén, vegye fel a kapcsolatot a szerzővel!

Védett szellemi termék, amely szerzői jogvédelem alatt áll. Nem másolható, nem átalakítható. Az öt kontroll önvizsgálat elemei, külön, külön sem használhatók fel, mert szakmailag félrevezető és nem kap értékelhető eredményt a felhasználó. Nyomtatásban, illetve honlapokon való megjelenés esetében, vegye fel a kapcsolatot a szerzővel!

Protected by intellectual property that is subject to copyright.

The free use, copying valid only in Hungarian!
In the case of the use of other languages, please contact the author!

Kérdéseiteket az oromszerzes1@gmail.com e-mailre elküldhetik.

                           Tartalomból – Nagyon fontos érvek a Menzesznaptár mellett

1. Fogamzási időpont meghatározása, családtervezés
2. Biológiai fogamzásgátlás, az ovuláció (peteérés)és a menzesz közötti időszak. A Menzesznaptár által kalkulált adatok, nem nyújtanak száz százalékos biztonságot, így ne hagyatkozz védekezés megoldására, csak a naptármódszerre!
3. Felkészülés az áldott állapotra ( tervezd meg a megszületendő gyermeked,
(férfiaknak is fontos tudni).
4. Orvosi kezelési lap ( az orvos hosszú hónapokon keresztül feljegyzést készíthet, így megmarad és láthatóak lesznek az elmúlt időszak eseményei).
5. Követheted a vérzés erősségét, ciklusaid alakulását, feljegyezheted a hangulatingadozást, rosszullétet, gyógyszerek, vitaminok szedését, hatását.
6. Tartalmazza a 12 hónap kitöltésére szolgáló üres táblázatot és a fent leírtakat.
7. A prevenció része, felhívja a figyelmet méhnyakrák, mellrák és egyéb betegségek megelőzésére.
8. Elsőként a világon egyedülálló koncepcióban megszerkesztett kiadvány gondos vezetése, nagy segítséget nyújt a családalapítás időszakában, mert egyszerű önvizsgálattal nagy valószínűséggel megállapítható a peteérés ideje, így a tervezett gyermek megszületése kiszámítható.
9. Prevenció – megelőzés – edukáció: Nem figyelnek rád? Te figyelj magadra

Mellek vizsgálata Kenetvizsgálat azaz méhnyakrák szűrés

Anyajegyek a testen

10. A párodnak is fontos: A herék ellenőrzése, önvizsgálata

Prosztata vizsgálat

Menzesznaptár másik fontos funkciója a biológiai fogamzásgátlás, hiszen öt egyszerű, alapvető önvizsgálattal megállapítható a peteérés ideje, ezért a biológiai fogamzásgátlás esélyei jók, de mint más fogamzásgátlásra kifejlesztett tabletta, mechanikus és egyéb eszközök a naptármódszer sem nyújt száz százalékos biztonságot, ezért úgy, mint a többi védekezésre szánt lehetőséget, csak saját felelősségedre használhatod.

Miért fontos a Menzesznaptár vezetése?

Hozzátartozik a mai modern nő kultúrájához, nyelvezete egyszerű, nem használ idegen kifejezéseket.

Nem kell hozzá más, csak egy pontos hőmérő ( digitális) és a saját ujjunk.

Nagy segítséget nyújt a tervezett családalapításban.

Felkészülés az áldott állapotra, felhívja a figyelmet az ásványi anyag és nyomelem tartalmú gyógyszerek szedésére, melyet kizárólag szakorvos ellenőrzése mellett szedhető. A nyitott gerinccel való születés kockázata akár 70%-kal is csökkenthető, ha az anya már a fogantatás időpontja előtt folsavat szed, illetve kezelőorvosa felírja a kimondottan erre javasolt készítményt.

Ajánlott minden menstruációt kezdő korban lévő lánynak.

A menstruációt befejező, változó kor időszakában.

Akiknek fontos az egészségük, és szeretnének tenni is érte, hogy ez így legyen.

Menzesznaptár nőgyógyászának fontos kezelési lapként szolgál.

Fogamzási időpont meghatározása, családtervezés

Biológiai fogamzásgátlás

Menzesznaptártoroszerzes.hu honlapról a leírtak alapján töltheted le és használhatod fel.

Az igény egyre jobban nő a használhatósága, mind a családtervezés és a biológiai fogamzásgátlás miatt. 100%-os családtervezés és fogamzásgátlás, mint tudjuk nem létezik, de nagy ráfigyeléssel közel kerülhetünk mindkettőhöz, ha követjük a Menzesznaptár utasításait.

Mint szokták mondani egy kontroll nem kontroll, kettő kontroll félkontroll, három kontroll egy kontroll. Több kontrollt kombinációjával, még pontosabb eredményhez juthatunk, hiszen öt alapvető egyszerű önvizsgálat alapján, nagy valószínűséggel megállapíthatjuk a peteérés idejét, így ez a Menzesznaptár hazánkban és külföldön is egyedülálló.

Kiknek ajánlott a Menzesznaptár vezetése ?

Minden kezdő és menstruációt befejező nő számára.

A mai modern nő alapvető szexuális kultúrájához feltétlenül hozzátartozik ennek a biológiai folyamatnak a pontos felismerése és annak regisztrálása.

Tudjuk, sok nő nem használhat fogamzásgátló tablettát, esetleges betegsége, vallási, kulturális hovatartozása miatt, vagy éppen az életkora akadályozza ebben, hiszen negyven év felett már nem is ajánlott.

A pubertás és változó korban is ajánlott a Menzesznaptár használata, természetesen minden kontrollt, ami a naptárban szerepel nem kell használni, hiszen vagy még, vagy már nincs rá szükség. A menstruációs ciklusok nem szabályosak, de mint ellenőrzési, illetve kezelési dokumentáció nagyon hasznos lehet az életünk folyamán, nem utolsósorban a kezelőorvosunk számára is.

Menzesznaptár vezetése kitartó és pontos begyakorlást igényel, (néhány perc naponta) melynek eredményeként hasznos információkat kaphatsz a testedről és annak működéséről.

Nem nagy „befektetés” ez az egészséged érdekében. A változásokat rögzítve hamarabb felismerheted az esetleges kóros elváltozásokat (méhnyak, mell, fertőzések stb.). A méhnyakrák, mellrák és egyéb betegségek megelőzésében nagyon fontos szerepet játszik ez az önvizsgálat.

Az öt kontroll, mellyel meghatározhatjuk a peteérés (ovuláció) idejét. A termékenységtudat és a tested működésének felismerése, nagy változást hoz az életedben.

Ébredési testhőmérséklet

Méhnyak tapintása

Méhnyak-nyák ( hüvelyváladék) vizsgálata

A nyák (hüvelyváladék) szaga, illata

Mellek feszességének vizsgálata

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Leírás a grafikon kitöltéséhez – kezeléséhez

1. kontroll Az ébredési testhőmérséklet fontos szabályai:

Minden nap ugyanabban az időben, rögtön ébredéskor, felkelés, étel és italfogyasztás előtt legalább 4 perc időtartamig, azonos hőmérővel mérd meg a test hőmérsékleted szájban, nyelv alatt, a digitális hőmérőt ajánlom (vannak kettő tizedes pontossággal mérő hőmérők az a legjobb).  Minimum 3-5 óra alvás szükséges a pontosság érdekében. Az így mért adatot tizedpontossággal jegyezd fel a grafikonra. Amikor a grafikonon a test hőmérséklet közelít, vagy átlép a 37 C fok fölé, általában 2 – 4 tized fokkal hirtelen megemelkedik, valószínű a peteérés időszakában vagy (természetesen a másik négy kontrollal is egybe kell vetni az adatokat). Nem mindenkinél jellemző, hogy a testhőmérséklet átlépi a 37 C fokot, de alatta is, ugyan úgy értékelhető a hirtelen megemelkedett testhőmérséklet. A ciklus idején mért hőmérsékletet gyakorlatilag kettő részre lehet osztani, első felében a hőmérséklet alacsonyabb, majd az ovuláció előtt még egy kicsit hirtelen lejjebb eshet, de ez egyénenként változó, majd ha megtörtént a peteérés, egy, kettő nap alatt, de az is lehet, hogy hirtelen megemelkedik. Ez is egyénenként változó lehet. A következő menstruáció előtt néhány nappal visszaesik a hőmérséklet a peteérés előtti időszakán mért hőmérsékletre.

(A normál testhőmérséklet 36,5- 37 C között van, de 37,2 C-ig is felmehet, és ez még nem hőemelkedés. E fölött 38 C-ig hőemelkedésről, 38 C fölött lázról, 39 C felett pedig magas lázról beszélünk. Az ember test hőmérséklete a nap 24 órájában változik, hajnali órákban a legalacsonyabb, délután 16-18 h körül a legmagasabb, illetve nőknél az átlagos napi érték 0,2 C-al magasabb).

Lázas megbetegedés, alkoholfogyasztás, stressz, korábban vagy később végzett hőmérőzés könnyen befolyásolhatja az ébredési testhőmérséklet értékelését. Ha netán egy -kettő hőmérőzés kimaradna az még nem gond, írj oda k-betűt (kimaradt) aztán lehet tovább folytatni.

2. kontroll A méhnyak vizsgálata tapintással

Meg kell találni a legkényelmesebb testhelyzetet, amelyben a méhnyak elérhető. Célszerű guggolva, vagy az egyik lábat székre, ágyra, fürdés előtt kádszélére feltéve, középső ujjal a hüvelybe minél magasabbra felnyúlni, így könnyedén elérhető a méhnyak.

Terméketlen időszakban a méhnyak könnyen kitapintható, kemény, szilárdnak tűnik, az orrhegy keménységéhez hasonlíthatnánk, és zárt.

Tüszőrepedés közeledtével, illetve tüszőrepedéskor puha tapintásúvá válik és az ajkunk puhaságához hasonlítható, kicsit megnyúlik, lejjebb ereszkedik, nyitottabb a méhszáj, az ujjbegyet szinte befogadja. Több nyák képződik, így a méhnyak tapintása jól érzékelhetően sikamlósabb.

A ciklus második felében, vagyis a tüszőrepedés után, vissza áll a korábbi helyzet (2. pont).

Nagyon fontos a kézmosást és a körömtisztítást elvégezni az önvizsgálat előtt. Semmilyen fertőtlenítés nem szükséges: alapos kézmosás, langyos víz, szappan, körömkefe használata elegendő.

3. kontroll A méhnyak – nyák vizsgálatához nincs szükség semmilyen felszerelésre, csupán a hüvelykujjat és a középső ujjat kell használni. Közvetlenül a menstruáció után nyák alig termelődik. Kezdetben sűrű, kevés víztartalma miatt szinte darabos, morzsolódik, szétszakad az ujjak között (száraz napok), ha a középső ujjal vett mintát a hüvelykujjra érintve megpróbálod széthúzni, nem képez váladékfonalat.

Közvetlenül a tüszőrepedés előtt a szervezet ösztrogén szintje a legmagasabb, így több nyák képződik. Tojás fehérjéhez hasonlíthatnánk, egy cseppjéből is a két ujj között váladékfonal húzható. Ez az önvizsgálat azt mutatja, hogy a tüszőrepedés megtörtént, vagy a annak közelében van a ciklus.

                                                             Ovuláció időszaka, jól látható a váladékfonal

A hüvelynyákban az ondósejtek, ha odakerülnek, biztos védelmet találnak a hüvely savanyú kémhatása ellen. A méhnyaknyák gyakorlatilag meghosszabbítja a termékeny időszakot, akár több napra is. Többek között biztosítja és segíti az ondósejtek méhszáj felé irányuló mozgását.

Nagy kérdés,  miért nehéz a fogantatás. Nagy átlagban működik, de sajnos vannak akiknél sok akadálya lehet. Az ovuláció szabályozásáért, menstruációér  és még a baba fejlődéséért is felelős hormon a progeszteron.  Hiába próbálták kiszámítani az ovuláció idejét, valahogy nem esett egybe a megszokott időpontba, mit tett az orvos hormonkezelést javasolt. Tudomásul kell vennünk, hogy sok nőnél ez az időpont eltolódhat, mindenkire testre szabott diagnózis felállítására nincs idő az orvos részéről ez sajnálatos, de ne mindjárt egy “lórugással” kezdjük a terápiát. Lehet, hogy csak progeszteron szint természetes úton való megemelésével sikert érhetünk el.

Mint például:

A progeszteron szint növeléséhez fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek  azonos változatai a progeszteron hormonnak. Ilyen összetevőket tartalmaznak a dúsított gabonafélék, a szójatej, az édes burgonya,  a tejtermékek és a tojás sárgája. Gyógynövényként ismert barátcserje növeli a progeszteron hormon szintjét,vagyis a bogyós gyógynövény serkenti a sárgatest termelődést.

A tüszőrepedés után néhány nappal ismét terméketlen időszak következik. A nyák kevesebb lesz, tapintása két ujj között ragacsosabb, tésztaszerű és szétmorzsolható. Hamarosan megtanulod és érzékelni fogod a különbséget a termékeny és terméketlen időszak váladéka között. A nyákot szexuálisan felajzott állapotban, nem szabad vizsgálni, mert a Bartholin – mirigyek által termelt sikamlós váladékból, megtévesztően hasonló váladékfonal húzható. A hüvelybemenet sikamlósságát biztosítja a pénisz számára a szeretkezés előtt és közben. Hüvelygyulladás esetén szintén értékelhetetlen a vizsgálat.

Ovuláció előtti, illetve utáni időszak: szárazabb, töredezettebb váladékfonal nem húzható

4. kontroll A nyák (hüvelyváladék) szaga, illata

A nyák szaga, illetve illata is útmutató lehet , ami a ciklus folyamán megváltozik.

Terméketlen időszakban csípősebb, ecet szagára emlékeztető, termékeny időszakban édeskéssé, szinte illatossá válik.

5. kontroll A mellek feszességének vizsgálata

A legegyszerűbb a mellek tapintásának vizsgálata. Nagyságától, formájától függetlenül a peteérés előtt néhány nappal, illetve annak időszakában kicsit érzékenyebbek és feszesebbek lesznek. Aztán a peteérés után néhány nappal újra visszatér eredeti állapotába. Ezt is egy idő után, ha figyelemmel kíséred, érezni fogod a különbséget. A mellek önvizsgálata nagyon hasznos, már csak azért is, mert egy idő után, ha netán bármilyen változás történne, azonnal észleled és megelőzheted például a mellrák kialakulását, ha időben orvoshoz fordulsz. A prevenció résznél részletesebben írok róla.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

A naptárra több fontos adatot feljegyezhetünk. Figyelem! A ciklus napok nem azonosak a hónap napjaival, a menzeszt mindig a ciklusnap első napjánál kezd el jelölni.

Ami nem tartozik a peteérés meghatározásához: menzesz mennyiségét az adott napnak megfelelően alacsonyabb vagy magasabb oszlopba kell jelölnöd a naptáron. Gyógyszerek szedése, görcsökkel járó menzesz, közti vérzés, stressz, betegségek időszaka, szeretkezések időpontja, családtervezésnél, hiszen ez a célja a Menzesznaptárnak.

A következő néhány sor nagyon fontos mindkét NEM számára. A férfipartner legyen türelmes és figyelmes a menstruáció időszakában, mert vannak hölgyek akik a menzesz ideje alatt ingerlékenyebbek. A normális menstruációtól eltérő (Premenstruális szindróma, igen változatos tünetegyüttes összefoglaló neve PMS) testi és pszichés tünetek jelentkezhetnek.

A pszichés tünetek közül: az ingerlékenység, feszültség, fáradékonyság, lehangoltság, fordul elő leggyakrabban. Ha ez a tünetegyüttes folyamatosan jelentkezik a menstruációk ideje alatt, beszéld meg nőgyógyászoddal.

A menstruáció ideje alatt, szeretkezést egyik fél se kezdeményezzen, az a néhány nap legyen „böjt” a partnerek számára. Számtalan okot tudnék erre felsorolni, csak egy néhány a listából:

Fertőzés veszélye magas fokú.

Lelki, testi, fizikai fájdalom.

Mentális sérülést idézhet elő.

Mint látvány nem felemelő.

Szentírás tanítása szerint – tisztátalan időszak.

( Mózes III. könyve 15. rész)

A menstruáció időszaka, legyen a feltöltődés és a lelki szerelem időszaka.

A Menzesznaptár rendszeres vezetése önkénytelenül is késztet arra, hogy megismerd saját tested, hormonműködésed, ami az életed szerves része, hogy ne kelljen semmit a véletlenekre bízni. Ha rendellenességet elváltozást észlelsz, időben fordulj orvoshoz és jelentkezzen kenet (cytológiai) vizsgálatra, mert ők valószínű nem fognak hozzád becsengetni.

Egy házasság, illetve egy párkapcsolat akkor szeretetteljes és harmonikus, ha tiszteletbe tartjuk egymás igényeit, alkalmazkodunk a másik NEM lelki, testi, fizikai adottságaihoz, azt közös nevezőre hozva, felismerjük ennek fontosságát. Kívánom, hogy sok nő sikeresen használja ezt a módszert, férfitársaim pedig türelemmel és megértéssel segítsék partnerüket, hiszen ezt mi érettünk is teszik.

Felkészülés az áldott állapotra.

Felelősséggel tervezd meg a megszületendő gyermeked. Az áldott állapot, amikor a fogantatás pillanatához érkezel, tudnod kell, hogy az az élet ami a pocakodban fejlődik teljesen önálló, joga van az élethez és Te felelsz érte. Közvetlenül nem kapcsolódik hozzád, csak közvetve, de mindent amit teszel mellette, vagy ellene teszed. A felkészülés időszakában készíted el azt a “magágyat” ami kilenc hőnapig biztosítja a baba életfeltételeit. A legnagyobb odafigyelést az áldott állapot első három hónap időszaka igényli. A hormonális változások és a magzat növekedésének következtében nagyon sok változás történik a szervezetedben (én most nem sorolom fel) ezeket fogod érezni és a kezelőorvosoddal minden részletét meg tudod beszélni.  A Menzesznaptár sikeres vezetésével átláthatóvá válnak az elmúlt időszak történései. Vagyis, pontosan látható, hogy a peteérés melyik időszakra esik. Így tervezhető és kiszámítható lesz a megszületendő gyermek időpontja, ha a peteérés legalább öt – hat hónap elteltével is, ugyan arra az időpontra esik. Az áldott állapot előtt legalább öt – hat hónappal készítsd föl a szervezeted a változásra. Tanulmányozd a menstruációs ciklust, mert a rendszeresen vezetett Menzesznaptár, szinte mindent elárul a peteérésről, és segít abban, hogy felelősséggel megtervezd a baba születését.

Kezdj az egészséges táplálkozással, mert ezzel is javíthatod a megtermékenyülés, illetve az egészséges csecsemő születésének esélyét. A leendő gyermek édesapjára ugyanezek a szabályok érvényesek, hiszen a felelősség ebben az időszakban,50 – 50 %.

Méregtelenítsd a szervezeted: hagyd abba a dohányzást, kávéból mértékkel, ne fogyassz alkoholt, kábítószert és olyan gyógyszereket fölöslegesen, amire nincs is szükséged.

Fogyassz ébredés után egy pohár friss vizet citromlével egy teáskanál mézzel ízesítve, étkezés előtt pedig frissen facsart zöldség vagy gyümölcslevet (1-2 dl 100%-os) ennek többszöröse felesleges. Túl fűszeres ételeket ne, a kedvenc édességekből is keveset fogyassz. Öt hónappal az áldott állapot előtt, igyekezz a magasságodhoz „beállítani” az ideális testsúlyt. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy hormonrendszered a legkiválóbban működjön. A környezetünkből „felvett” mérgek, a nehézfémek, a különböző vegyszerek, erősen befolyásolják a termékenységet. Sok káros anyag fedezhető fel az ember szervezetében, amire általában nem is gondolunk: takarítószerek, mosogatószerek, higany a fogtömésben, ólom a kipufogógázban, dohányfüstben 2500 káros anyag, illetve egyéb környezeti mérgek, például kártevők elleni vegyszerekben (kertben, erkélyen a virágok permetezését bízd másra) Ezek az anyagok évekig felhalmozódhatnak a szervezetben, ezért szükséges a méregtelenítés.

A különböző vitaminokat kizárólag orvosi ellenőrzés mellet szedj!

A szervezetednek olyan anyagokra van szüksége, főleg, ha gyermeket szeretnél, amelyek védenek a szabad gyökök támadásaitól. Sejtvédő anyagok közé tartoznak az A-, a C- és az E-vitaminok, ezenkívül a nyomelemek. Férfiaknál a C-vitamin javítja a spermiumok minőségét, illetve nőknél csökkenti a vetélés veszélyét.

Más vitaminok, (tudatosan nem nevezem meg őket, feltétlenül szakember véleményét kérd, hogy mennyit és melyik fajtából pótold az esetleges hiányt) amelyből rendszerint táplálkozás során keveset kap a szervezet, megvédenek bizonyos fejlődési rendellenességektől, például nyitott hátgerinc. A folsav kulcsfontosságú szerepet játszik az embrió gerincét lezáró folyamatban. Lehet, hogy vannak, akik a túlzott óvatosságot butaságnak tartják és legyintenek egyet – „bezzeg nagyanyámék korában” ugye ismerős ez a mondat, igen ám, csak azóta hatalmas léptekkel rohan a világ és havonta, évente történnek változások körülöttünk. Testi és lelki megrázkódtatások, túlfeszített életvitel, stressz, fogyókúra, például a kemény torna helyett, válassz a könnyebb sportolási lehetőségekből, úszás, laza séták, kirándulások. Kerülj mindent, amivel árthatsz a picinek, ennyivel tartozol a megszületendő gyermekednek. A felelősség egy életre szól, a tévedés is! Mindenféle tudományos magyarázatot mellőzve, a legalapvetőbb, hétköznapjainkban kivitelezhető lehetséges megoldást ajánlva, szívből kívánom, hogy a megtervezett közös gyermeketek, egészségben lássa meg a napvilágot, féltő szeretettel gondozzátok és neveljétek.

Prevenció – megelőzés Nem figyelnek rád ? Te figyelj magadra !

Az Örömszerzés online könyv tartalmából. Kérlek, ezt figyelmesen olvasd el!

Hétköznapjainkat érintő néhány fontos önvizsgálat, amihez semmilyen végzettség nem kell, csak a Te elszántságod és kitartásod, hogy kiszűrj az életedből néhány veszélyforrást.

Minden ember életében fontos, hogy a bajokat, betegségeket és a vele járó problémákat megelőzze. A témához kapcsolódóan szeretném felhívni a figyelmeteket néhány fontos az életünket megkeserítő dologra, ami kis odafigyeléssel elkerülhető, mert a hétköznapi rohanásban úgy elhúzunk mellette mint a gyorsvonat.

Legfontosabb az életünkből kiszűrni a párkapcsolati és a családon belüli konfliktusokat. A szervezetünk egy nagyon pontosan működő „gépezet” , ha fizikailag és lelkileg is kiegyensúlyozottan élünk, nagyon sok betegségtől óvhatjuk meg magunkat. Ez nem egy nagy megállapítás tudom, de ha a családon belüli hosszan tartó veszekedések, folyamatos konfliktusok, már olyan lelki teherrel nehezednek jelenesetben a hölgyekre, hogy annak súlya már elviselhetetlen, a mellükben elindulhat egy elváltozás, aminek az eredménye csomók és daganatok is megjelenhetnek a sok „idegbajtól” Ezt azért vésd az eszedbe. Azért nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni , de ne hagyjon nyugodni a gondolat, hogy majdcsak megoldódik valahogy és mindenféle orvoslás nélkül ezek elmúlnak.

Ha a szervezetünkben biztosítjuk a belső egyensúlyt, ez a folyamat el sem indulhat, illetve ha a jelenségek mögé is betekintünk, értem ezalatt a megjelenő betegséget, megelőző időszakot, akkor felderíthetjük, hogy mi is lehetett többek között a betegség kialakulásának okozója. Gondolok itt az egészségtelen táplálkozásra, önpusztító életmódra (drog, alkohol, dohányzás), családon belüli konfliktusokra, ami lehet bármilyen eredetű (veszekedés, „anyóseffektus”, válás, aggodalom a társunk a gyermekünk, vagy valamelyik családtagunk iránt).

Annak ellenére, hogy egyre több nyilvánosságot kat ez a téma, még mindig sok nő elhanyagol két nagyon fontos dolgot, ami egy mai modern nő életéhez szorosan hozzátartozik, egészsége megőrzése érdekében. A legkézenfekvőbb néhány egyszerű gyakorlati megoldást javaslom. Természetesen ezt még lehetne ragozni, hiszen ehhez a témához még sok más is kapcsolódik és lehetne taglalni, de úgy gondolom, hogy az alapvető önvizsgálat, már magában is eredményes lehet. A többi más megjelenő probléma, az ezzel foglalkozó szakemberek munkájához kapcsolódik. Ahhoz, hogy elvégezz egy önvizsgálatot nem kell senkinek elvégezni az orvosi egyetemet.

1. Mellek vizsgálata.

A kettő leggyakrabban előforduló elváltozás:

a) tejvezeték elváltozása az emlőben 75 – 80 százalékos a megbetegedések aránya

b) tejmirigyek elváltozása az emlőben 20-25 százalékos a megbetegedések aránya

Felmérések kimutatták, hogy a különböző félelmek megjelenése is a nők életében (elhagy a férjem, megcsal a társam, tönkrement a vállalkozásom, hogyan fogom eltartani a családom, ha… ) gyakorlatilag egy sejtszaporulatot indít el a mellében az említett félelmek, aggodalmak miatt.

További részletekbe nem szeretnék belefolyni a lényeg az, hogy vedd észre az elváltozást, és ha észlelsz ilyet, időben fordulj szakorvoshoz. Az idejében észrevett változás, nagyon sok nő életét menti meg. Annyira nem rohan a világ mellettünk, hogy havonta néhány percet áldozzunk a mellek önvizsgálatára, illetve félévente, évente felkeressük a nőgyógyászunkat kenetvizsgálatra.

Mi az első lépés?

A legfontosabb, hogy a normál állapotot felmérjük és rögzítsük tudatunkban, milyen az, amikor egészségesek vagyunk. A mellek vizsgálatát szinte naponta fürdés közben el lehet végezni, de legcélszerűbb a menstruációt követő 2 – 3 napon. Akik még nem, vagy már nem menstruálnak, nekik javallott minden hónapban legalább két három alkalommal, elvégezni az önvizsgálatot. Az a néhány perc a saját érdekünket, egészségünket szolgálja.

Fontos, hogy vizuális kép is maradjon emlékezetünkbe a mellekről. Tükör előtt leengedett, majd csípőre, és végül magasba emelt kezekkel nézzük meg a mellek állapotát.

Változott e a mellek alakja (kisebb, nagyobb)

A mellbimbó alakja, színe a megszokott e, vagy találunk rajta változást, például váratlanul befelé fordult.

Ha netán váladék jelenik meg mellbimbóból nyomásra, áttetsző savós vagy véres, azonnalorvoshoz kell fordulni.

Amennyiben a mellbimbó udvarában bőrhámlásra utaló jelek vannak duzzanat vagy csomó, mely nem múlt el, a mell szövetei, mirigyállomány között elütő tapintást érzünk, a legrövidebb időn belül mutassuk meg szakorvosnak. Nem minden csomó rákos daganat, legtöbb esetben a talált elváltozás vagy emlőcsomó egy idő után megszűnik. Bár milyen elváltozást tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Az időben felismert változás az életünket jelentheti.

Háton fekve elkezdhetjük a mellek vizsgálatát. Tegyél egy kisebb párnát a jobb vállad alá, majd a jobb kezedet behajtva támaszkodj meg a tarkód alatt.

(a) a bal kéz mutató, középső és gyűrűs újjal oldalról befelé kicsit erősebb nyomással kezdjük el húzni a mellkas közepe felé az ujjakat. Ezt a műveletet végezd el az ellenkező irányba is.

(b) majd ugyan így fentről lefelé és a fordítva is.

(c) ezek után mind az öt ujjukkal kezdjünk el kör-körös mozgást végezni.

(d) még a fekvő helyzetnél mind az öt ujjbeggyel, kívülről befelé szűkítve az ujjak

távolságát a mellbimbó felé összenyomva a mellet, próbáljuk meg érzékelni a mell állagát.

(e) a fekvő helyzet utolsó vizsgálata a kulcscsont alatti terület és a hónalj, vagyis a nyirokcsomók vizsgálata.

Ennek a vizsgálatnak természetesen tükörképe a bal mell vizsgálata.

Egy idő után az ujjbegy érzékeli és „megtanulja” milyen a mell, amikor normál állapotban van. Az ettől való eltérést, ha netán lenne, például duzzanat, csomó, túl érzéken fájdalmas a tapintás, stb. azonnal észleljük. Ez az a pillanat, amikor azonnal fel kell keresni a kezelőorvosunkat. Inkább tévedjünk, minthogy halogatással elodázzuk a szakember által elvégzett vizsgálatot.

Korfüggő e a mellek vizsgálata?

Igen! A nőknél havonta 40 év alatt önvizsgálat, évente orvosi szűrővizsgálat.

40 év felett havonta önvizsgálat, évente orvosi szűrővizsgálat, évente mammográfia.

Abban az esetben, ha találunk elváltozást, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, de addig ne is nyugodjunk meg, amíg orvos nem látta és nem vizsgálta meg, hiszen nem minden változás rosszindulatú.

2. A méhnyakrák szűrése.

Sajnos a nőknél ez a másik legelhanyagoltabb vizsgálat, pedig fájdalommentes és csak néhány másodpercig tart. Függetlenül attól, hogy kinek milyen a szexuális élete, aktív e vagy alkalomszerű, nagyon fontos, hogy legalább évente, de akár félévente is, rendszeresen megjelenjen méhnyakrák szűrésen.

Kenetet vesznek a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából, majd ennek elvégzik a mikroszkópos vizsgálatát, melyből napokon belül értesítenek az eredményről.

Fontos ! A méhnyakrák szűrés előtt négy fontos szabályt be kell tartani:

  1. 24 órával előtte a nemi életet mellőzni kell

  2. tampont nem szabad felhelyezni

  3. tilos a hüvelyöblítés, elég ha csak kívülről tisztálkodunk a megszokott módon

  4. a vizsgálat előtt húgyhólyag legyen üres

A menstruáció, közti vérzés, hüvelygyulladás esetén, nem végeznek citológiai vizsgálatot.

Mindazok, aki nagyobb kockázattal élnek, korábban volt elváltozás, nőgyógyászati műtét HIV fertőzött, nemi úton való fertőzése volt, vagy van, erős dohányos, alkohol, kábítószer-fogyasztó, gyenge az immunrendszere, illetve kezelték méhnyakrákkal, évente 2 – 3 alkalommal ajánlott a méhnyak rákszűrés.

Alapvető önvizsgálatot Te is elvégezheted, de ez nem azt jelenti, hogy a kötelező szűréseket kihagyd. Fürdés után mielőtt még használnál mindenféle testápolót és a műkörmeidet sem ragasztottad fel az egyik lábad helyezd a kád szélére, állj kisebb terpeszbe, ujjaiddal a nagy és a kis szeméremajkakat tapogasd le, történt e valamilyen változás az előző önvizsgálatodhoz mérten. Majd a középső ujjadat a hüvelybe vezetve körbe körbe haladj a méhnyakig. A méhnyak érintését lassan az ujjbeggyel szintén kör körös irányba tapogasd le. Érezni fogod a köralakot és középpontja felé haladva egy kis mélyedést (nyakcsatorna). A méh nyakának alsó vége a külső méhszájjal egy kicsit mint az ábrán is látható benyúlik a hüvely felső részébe, üregébe. Neked csak idáig kell az önvizsgálatot elvégezni. Ne tovább! Az egészséges méhszáj érintésre sima és puha tapintású, ovuláció előtt és után kb. az orrhegy tapintásával egyenlő a keménysége. Az ovuláció ideje alatt, olyan mintha az ajkadat tapintanád, tehát kicsit puhább. Ha változást észlelsz rajta, dudorok, csomó, túlságosan érzékeny, megváltozik a hüvelyváladék állaga, szaga, keresd fel a nőgyógyászodat, ne késlekedj.

 


        

         egészséges méhszáj                                                                      elváltozások a méhszájon

 

Anyajegyek a testen

Testünkön több helyen anyajegyek találhatóak, többségében ezek jóindulatú elváltozások, de a rendszeres ellenőrzése egész életünk folyamán nem maradhat el. Testfelületünkön bárhol előfordulhatnak, különböző formájú, méretű, színű anyajegyek. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy némelyik anyajegy rákos elváltozássá fejlődhet. Ennek korai felismerése életet menthet.
Ha megváltozna formája, mérete, színe, azonnal keresd fel a a bőrgyógyászati szakrendelőt. Akiknek testén nagyon sok 30-50 anyajegy található, nagyobb a kockázat, de néhány szabálytalan alakú anyajegy is veszélyes lehet, nekik feltétlenül akár havonta, félévente, évente, legalább egy alkalommal ellenőrzésre kell menni. Nagyobb a kockázat azoknál, akiknek szűk családi körében már előfordult ez a betegség.

Az önvizsgálat nagyon egyszerű.

  1. Térképezd fel a testeden lévő anyajegyeket, ha van olyan készüléked (digitális fényképező, mobil) amivel fotót is tudsz készíteni, fotózd le és valahol tárold a képeket, hogy egy későbbi időpontban esetleg össze tudd hasonlítani az esetleges elváltozást.

  2. Az egészséges anyajegy határai élesek ezekkel általában semmi teendő, csak figyelni kell rá, hogy esetleg egy későbbi időszakban változik e az állapota. Az elmosódott körvonalú anyajegyeket már kiemelt figyelemmel kell kísérni. Színe, nagysága, alakja változna, akkor rendszeresen ellenőriztetni kell bőrgyógyásszal. Az öt – hét milliméternél nagyobb átmérőjű anyajegyeket rendszeresen ellenőriztesd. Ha a bőrrákot korai stádiumban felfedezik, akkor a beteg gyógyulási esélyei majdnem 100 százalékosak. Feltétlenül keresd fel a bőrgyógyászt, ha valamelyik anyajegyed viszket, fáj , begyullad, vagy netán megsérül, nedvedzik vagy vérzik. A szakorvos az úgynevezett ABCD anyajegy vizsgálattal megállapítja, hogy a testeden lévő anyajegy milyen állapotban van. Az A az asszimmetriát jelöli,  B a határvonalakat,  C  a színeket,  D az átmérő jele.

Hogyan kell megvédened az anyajegyed: fürdésnél ne használj durva hátmosókefét, vagy szivacsot. Kerüld a tűző napot, nyáron tartózkodj inkább árnyékban. Magas faktorszámú napvédő krémeket sem ajánlom. Kenje magára az aki kitalálta. Gondold el mennyi és milyen ellenőrizetlen vegyi adalékanyagok tartalmaz, ha megvéd a nap káros sugárzásától. Bekened a tested , felszívódik a bőrön keresztül lehet, hogy nem égsz le, de az a sok vegyszer, amit tartalmaz a mai napig vita tárgya, hogy okoz e valamilyen kárt a szervezetünkben. Próbálod megvédeni a tested a káros sugárzástól, közben magadra kened ezt a…….. inkább figyelj oda a napozás mértékére és idejére. Ha van a testeden nagyobb méretű anyajegy inkább ragaszd le és úgy menj ki a napra. Egyébként is de. 11 – du.15 között nem is ajánlatos napozni, hiszen akkor legkárosabbak a nap sugarai. Kerüld a napsugárzás által okozott leégést, mert a bőröd „nem felejt”. Gyerekeknél különösen fontos, hogy ebben az időszakban ne menjenek napra, mivel a gyermek és a fiatalkori napozás által okozott leégések többszörösére növelhetik a bőrrák későbbi kialakulásának kockázatát. Az tény, hogy szervezetünknek szüksége van a D vitaminra, főleg, ha természetes módon napozás segítségével állítja elő, de ezek tudatában ésszel használd ki a napfürdő lehetőséget. Az ózonréteg elvékonyodásával a káros UV-C sugár eléri bőrünket, a fent jelzett időszakban. A C-sugár ellen még nem találtak olyan szintetikus fényvédő anyagot, ami védelmet nyújtatna a bőrünknek. Szervezetünknek van egy természetes védelme az úgynevezett pigmentek, amely az erős napsugárzás hatására megjelenek a bőrünk felületén, de védelmük korlátozott. A napi D-vitamin szükséglethez kb. 30 perc napozás elegendő. Mint mindenben a napozásban is tarts mértéket, akkor nagy meglepetés nem érhet.

 A férfiaknál elmaradhatatlan

Sajnos a férfiaknál a prosztatarák második leggyakoribb daganatos megbetegedés. A korai felismerése nagyon nagy százalékban segít a rákos megbetegedés kiszűrésében. Egy olyan alattomos betegség, hogy csak abban a fázisában érezhetőek a jelei, amikor már megnagyobbodik a prosztata és megjelennek a panaszok. Ha a daganat növekedik az anatómiai viszonyok miatt összenyomja a húgycsövet, ezáltal vizelési panaszokat okozva a beteg gyakori vizeléssel, illetve vizeletelakadással küzd. Ez a jel elég ahhoz, hogy azonnal orvoshoz forduljunk. Megijedni azért nem kell, de jobb, ha odafigyelünk ezekre a normálistól eltérő jelekre.

Összefoglalva tehát, hogy a prosztata nem működik normálisan, mint például: sűrű vizelési inger, a vizelés „bedugul”, fájdalom vizelés közben, hidegrázás. Ha ezeket észleled, a legközelebbi szabadidődet úgy intézd, hogy egy urológiai szakrendelésre jelentkezz be, minél előbb.

A herék ellenőrzése, önvizsgálata nem egy bonyolult folyamat, de roppant fontos. A 14 – 40 év közötti férfiak körében sajnos gyakran előforduló rákos megbetegedés a hererák. A felette lévő korosztály sem kivétel a veszélyezettség foka sajnos emelkedési tendenciát mutat. Korai felismeréssel szinte 100 % -ban gyógyítható, ezért nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat.

Egy fürdés után célszerű ezt a néhány perces önvizsgálatot elvégezni, mert a meleg víz hatására a herezacskó egy kicsit elernyed, így könnyebb dolgod lesz megvizsgálnod a heréket.

Mindjárt az elején arra törekedj, hogy rögzítsd az agyadban a herék normális állapotát, ha netán később lenne valamilyen elváltozás, azt észrevedd.

Elsőként a herezacskót alulról helyezd a tenyeredbe (érezni fogod, hogy mindkettő heréd meg van) aztán lazán néhányszor emelgetve érzed majd annak súlyát. Külön külön is herénket emelgesd meg néhányszor.

Általában a bal here szemmelláthatóan lejjebb van egy kicsit súlyosabb, ez így normális állapot . Egyébként a jobboldali vagy a baloldali here van lejjebb, teljesen mindegy, normális mindkettő.

Második lépésként, külön a heréket a hüvelyk a mutató, középső és gyűrűs újaid közé befogva negyed, illetve félfordulatos mozgást végezve, megmorzsolgatva érezni fogod a herék állapotát. Érzed a herék felszínét, hogy simám csúsznak rajta az ujjbegyeid. Ki kell tapintanod, hogy az előző önvizsgálathoz képest megnagyobbodtak e, illetve a felszínén van e valamilyen elváltozás, jól elkülöníthető: duzzanat, csomó. A herén és benne nagyon sok csatorna, cső és erezet van ( a látszat ellenére egy nagyon bonyolult „gépezet”) mely a mellékherékbe vezetnek, ezeket nem szabad összekeverni a duzzanattal vagy a csomókkal. A gyanús csomók vagy kinövések általában a here oldalán találhatók. Ezek lehetnek kisebbek, nagyobbak (borsóméretűek) vagy még nagyobbak.

Esetleg találsz könnyen összenyomódó, rugalmas duzzanatot az önvizsgálat közben nem kell mindjárt beparázni nem hererák, nagy valószínőség szerint a herezacskóban lévő folyadék, ami vízsérv formájában van jelen a herében és csak ezt tapintottad ki.

Azért szakorvosnak mutasd meg és légy rá büszke, hogy Te fedezted fel, ne izgulj könnyen gyógyítható.

Az utolsó, amit még ajánlatos elvégezni a mellékherék és az ondóvezeték önvizsgálata. A pénisz felé haladva kitapinthatod a mellékherét és az ondóvezetéket. Óvatosan az ujjaiddal tapogasd le lehet, hogy érzékenyebb, de ez még normális.

Ha már ott vagy, néhány mozdulattal tapogasd le a nyirokmirigyeket is az ágyékod hajlatában, nyakadon és a hónaljban, mindkettő oldalon.

A nyirokcsomó-duzzanat kb. egy centiméter alatt nem kóros, általában nem is figyelünk rá. Ha egy centiméternél nagyobbnak érzed, akkor rövid időn belül a Te érdekedben ki kell vizsgálni.

Nem kell izgulni egyszerű okai is lehetnek a nyirokmirigy megnagyobbodásnak: bőrgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás, foggyulladás, megfázás, nehezebb fizikai munka. Ilyenkor a nyirokcsomó rövid időre, akutan begyulladhat. Orvosnak azért feltétlenül mutasd meg. Havonta legalább egyszer végezd el az önvizsgálatot Ha az agyadban rögzített normális állapottól eltérést észlelsz, keress fel egy szakorvost. Az időpont csúztatása eszedbe se jusson, hiszen a vesztes csak Te lehetsz.

AIDS! Gondolom mindenki előtt ismeretes ez a borzalmas betegség, korunk pestise.

A fertőzés nagy százalékban szexuális úton terjed, továbbá a HIV vér, ondó, hüvelyváladék, anyatejjel is tud fertőzést kiváltani, ha ezek valamelyike a véráramodba kerül. Továbbá fertőzött vérrel is ugyanúgy terjed és átvihető. A felmérések alapján legveszélyezettebbek a homoszexuálisok, drogfogyasztók, közös tű és fecskendőhasználata során is átvihető a fertőzés.

Elkerülni a fertőzést úgy lehet, hogy a leírtakat kizárod az életedből és ha nem váltogatod a partnereidet ész nélkül. Az óvszer használata csekély védelmet nyújt az HIV (Human Immunodeficiency Virusemberi immunhiány-előidéző vírus ) vírus ellen, de semmilyen garancia nincs arra, hogy ha egy HIV – vel fertőzött személlyel szexel, megúszod a fertőzést a pont a fentebb említettek miatt. Mint tudjuk az óvszer, elég sok nemi betegségtől megvéd, de a HIV-vel nem húznék ujjat.

Összefoglalva, fertőzés szempontjából ami veszélyes: közös tűvel intravénás drogozás ez tutti fertőzés, vaginális, anális, orális szex, testbe hatoló vérzést kiváltható cselekvések.

Fertőzés szempontjából veszélytelen: egy légtérben a fertőzöttel, kézfogás, üdvözlő ölelés, puszi-puszi.

Hol végeznek HIV szűrést? „tudod a Google a barátod” a keresőbe írd be – hol végeznek HIV szűrést.

Nem figyelnek rád ? Te figyelj magadra !

A Menzesznaptár egy lehetőség, egy lehetséges megoldás, egy információ, nem egy ajánlat amivel, megállapítható az ovuláció (peteérés). A Menzesznaptárban leírt módszereket, mindenki csak saját felelősségére vállalja és alkalmazza.

A Menzesznaptár dokumentumának anyagát ingyenesen, kizárólag magánszemélyek tölthetik le, akinek segíthet a családtervezésben.

Az ingyenes használat, csak a magyar nyelvű letöltésre, másolásra érvényes! Más nyelvre való fordítás és felhasználás esetén, vegye fel a kapcsolatot a szerzővel!

Védett szellemi termék, amely szerzői jogvédelem alatt áll. Nem másolható, nem átalakítható. Az öt kontroll önvizsgálat elemei, külön, külön sem használhatók fel, mert szakmailag félrevezető és nem kap értékelhető eredményt a felhasználó. Nyomtatásban, illetve honlapokon való megjelenés esetében, vegye fel a kapcsolatot a szerzővel!

Protected by intellectual property that is subject to copyright.

The free use, copying valid only in Hungarian!
In the case of the use of other languages, please contact the author!

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdésed lenne, itt elérhetsz. Fontos, hogy az e-mail címet pontosan írd be, mert van egy hasonló. oromszerzes1@gmail.com

( oromszerzes egy kukac gmail.com)

                                                                                                           Tisztelettel: Pereszlényi Zoltán

error: Védett tartalom!